Kremrole

Kremrole jsou vlastně klasické křehké trubičky plněné sladkou bílkovou náplní. Recept původně pochází z Francie a dají se plnit i šlehačkou, která není tak sladká jako bílkový sníh.

ingredience

ocet, sůl, hladká mouka, máslo, vaječné žloutky, voda, bílky, cukr

popis kremrole

Přibližná váha jedné naplněné kremrole 50 gramů, dlouhá je 10 cm a v průměru měří 4 cm.

zkuste sami  

Do mísy proseji mouku a promnu ji s máslem, přidám žloutky, ocet a vodu. Ze směsi vypracuji vláčné těsto a nechám ho hodinku odpočinout v chladu. 

Troubu předem předehřeji na 190 °C. Pracovní plochu si posypu mouku, rozválím těsto a nakrájím ho na dvoucentimetrové proužky dlouhé asi 15 centimetrů, které postupně natočím na kovové trubičky. Natočené proužky potřu rozšlehaným vajíčkem, rozložím je na plech vyložený pečicím papírem a peču dozlatova, trvá to asi čtvrt hodinky.

Když vychladnou, opatrně z nich vytáhnu trubičky, tak abych korpusy neponičila. Mezitím si připravím sladký krém, v míse vyšlehám bílky se špetkou soli a postupně přidávám krupicový cukr. Když jsou bílky skoro ušlehané, přendám mísu se sněhem nad vodní lázeň. Pokračuju ve šlehání, až je sníh krásně lesklý, tuhý a veškerý cukr rozpuštěný. Sněhem plním cukrářský sáček, a poté zákusky z obou konců. Nakonec je posypu moučkovým cukrem, ale protože jsou už tak dost sladké není to vyloženě nutnost, spíše jde o vizuální efekt, pocukrované vypadají daleko více k nakousnutí.